Diéta vagy fogyókúra? A jó diéta alkalmazása fontos a fogyókúra sikeréhez!

"Ép testben, ép lélek!" A karcsú test titka a jó alakformálás.Ha személyre szabott diéta alkalmazását követem,mert fogyókúrázok, kitartónak,célratörőnek kell lennem.Ami még elengedhetetlen, hogy a fogyókúra sikeres legyen, az a lelkem!

             A nélkülözhetetlen zsírsavak:

                                          fogyokura-palmaolaj.jpg


A zsiradékok energiát szolgáltatnak, fontosak a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásához. Optimális esetben a napi energia bevitel 30 %-a származik zsírforrásból.

A napi zsírfogyasztásunk ne legyen több 70 grammnál. Sajnos azonban a statisztikák azt mutatják, hogy ennek a dupláját, kb. 150 grammot fogyasztunk átlagosan naponta.

Jöhet az ellenvélemény, hogy nagyszüleink is rengeteg zsírt fogyasztottak, ám aki ezt állítja, az korántsem veszi figyelembe, hogy azóta az életmód is megváltozott. A technika fejlődése, a kényelem mozgásszegény életmódot eredményezett. Ezért újra kell gondolnunk sok mindent.

Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag zsiradékoknak (napraforgó, repce, olívaolaj, halolaj, pl. - omega-zsírsavak) kedvező élettani hatásuk van, pl. csökkentik a koleszterinszintet, az érelmeszesedés és egyéb daganatos betegség kockázatát.

                                              fogyokura-olaj.jpg

Kerüljük viszont a telített zsírsavakat tartalmazó, leginkább állati eredetű zsírokat: sertés zsír, szalonna, kolbász, felvágottak, tejszín, vaj, baromfi zsírok), valamin a magas koleszterintartalmú ételeket (pl. tojás, belsőségek, pl. máj, csirke-pulyka bőre stb.)


A zsírok önmagukban nem mind rossz anyagok, némelyikük jó, némelyikük rossz. 
Két különböző zsírfajta van: az egyik tárolásra, a másik építkezésre való. Raktározásra főleg a telített zsírok alkalmasak, melyek leginkább állati zsírokból származnak. Ez biztosítja a test hosszú távú tartalékait táplálékban vagy energiában szűkös időkre. A szerkezeti zsírok többszörösen telítetlen zsírokból állnak. Növényekben, zöldségekben és néhány halfajtában találhatók. Az anyagcsere folyamatainkhoz nélkülözhetetlenek, mert bizonyos enzimek nélkül nem működnek. 

Napi energia-felvételünk 40-60 %-át étrendünk zsírokkal fedezi. A felmérésekből kiderül, hogy a kelleténél sokkal több koleszterint és telített zsírt fogyasztunk, melynek nagy része felesleges. Szervezetünk más forrásokból is képes koleszterint előállítani és meg is teszi. A koleszterinről írunk ingyenes tanfolyamunkon is. Ha több információt szeretne a koleszterinről, a cikk alján jelentkezzen hírlevelünkre.
A szerkezeti zsírok létrehozásához szükséges esszenciális zsírokat a test nem képes megtermelni, ezért azok jelenléte a napi étrendünkben nagyon fontos. Ezek az esszenciális zsírok vagy teljesen hiányoznak, vagy elégtelen mennyiségben szerepelnek ételeinkben. Ezek a többszörösen telítetlen zsírok hiányának következménye számos anyagcsere betegség, fejlődési rendellenesség, száraz bőr és a fokozott vízvesztés.

                                   fogyokura-olaj_hatasa.jpg

Az esszenciális zsírsavaknak két családja van, az omega-3 és az omega-6. Mindkettő alapanyagai megtalálhatók a növényi olajokban. Az öregedés, az étrend és a hormonális feltételek erősen korlátozzák ezek további átalakítását olyan hasznosabb savszármazékokká, mint a gamma-linolénsav és az ekozapentánsav. 

A telített zsírokban, koleszterinben és transzzsírsavakban bővelkedő étrend csökkenti a szervezet többszörösen telítetlen zsírsavakat termelő képességét. 
Ha az étrendből hiányoznak, az esszenciális zsírsavak megváltozik a sejthártyák működése, bőrpanaszok és testsúlyvesztés jelentkezik. Számos betegséget kezelnek eredményesen különféle zsírsavakkal. A gamma-linolénsavval kiegészített étrendet sikerrel használták az ekcéma, a premenstruációs feszültség, a magas vérkoleszterin szint és keringési rendellenességek gyógyításában. Ezek a panaszok nagyrészt az anyagcserezavaroknak tulajdoníthatók. Az ekozapentánsavról bebizonyosodott, hogy segít a vér triglicerid tartalmának csökkentésében, és az infarktusos páciensek vérrögképződését is gátolja.

Ligetszépeolaj:

A ligetszépe az 1600-as években került Európába Virginiából. A fűvészek ezzel egyidőben kezdték felismerni gyógyhatásait. A ligetszépe titka a magvaiból nyert olaj, ami gamma-linolénsavat tartalmaz. A ligetszépeolaj segíthet olyan panaszok esetében, mint a premenstruációs feszültség, az ekcéma, a reumás ízületi gyulladás, elszabadult koleszterin szintek. A ligetszépeolaj a menstruációs előtti feszültséggel kínlódó nőknek jelenti a legnagyobb áldást.

Az omega-3 zsírsavak hatása:

                   fogyokura-omega_3.jpg

- Csökkentik a szívbetegségek veszélyét. 
- Csökkentik a vérrögképződés valószínűségét. 
- Csökkentik a vér viszkozitását. 
- Serkentik az immunrendszer és más szervrendszerek aktivitását.

Omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag halfajták: makréla, hering, szardínia, tonhal, tavi pisztráng, lazac.

Az európai étkezés zsíros, a közép-európaiak nagy része a napi kalóriamennyiség 40-50%-át zsír formájában veszi magához. Figyeljünk a mennyiségre! Az átlagos 40-50% helyett elegendő a napi energia teljes zsírtartalmát 25-30%-ra lecsökkenteni! Zsírok nélkül már nem is lehetne konyhaművészetünket elképzelni. A zsír miatt olyan ízletesek az ételeink, a zsír felelős az íz anyagok oldásáért is. A zsírokban kétszer annyi kalória van, mint a szénhidrátokban vagy fehérjékben. A zsírok nagy része a szervezetben energianyerésre és energiatárolásra fordítódik. Zsír nélkül semmi sem megy. Egyetlen sejtet sem tudnánk zsír nélkül felépíteni. Az egészséges táplálkozásról részletesen írunk az ingyenes tanfolyamunkon. Ha jelentkezni szeretne, megteheti a cikk alján található linken.

                                 fogyokura-zsirsavak.jpg

Kötőszöveti zsírként óvja mozgó szerveinket, a veséket, a szemgolyót, az arcot. A bőr alatti szigetelőrétegként elengedhetetlen hő szabályozó. A zsír a zsírban oldódó vitaminok hordozója. Számos szervünk alkotóeleme és jó néhány folyamatban kiinduló anyag más vegyületek számára. A zsírok pótolhatatlanok! Bármilyen fontosak a zsírok óvatosan kell velük bánni. A sok zsírt tartalmazó napi étrend meghatározó jelentőségű a legelterjedtebb betegségek kialakulásánál. Ilyen a szívinfarktus, az agyvérzés, a rák és a cukorbetegség. 

A telített zsírsavak többnyire állati zsírokban találhatók meg. A többszörösen telítetlen zsírsavak növényi zsírokban fordulnak elő (mogyoró, mandula, kukoricacsíra, napraforgó). 
Étkezési kultúránkban majdnem mindig a telített zsírsavaknak van elsőbbsége, több állati zsírt fogyasztunk, mint növényit. Bár a növényi zsírokat könnyebben meg tudjuk emészteni! 

                                           fogyokura-olajok.jpg

Mellőzzük a túl egyoldalú zsírfogyasztást! Együnk sertészsír helyett olívaolajat! Együnk olyan kevés telített zsírsavat, amennyire csak lehetséges! Helyettük használjunk meleg és hideg ételek készítéséhez kiváló minőségű telítetlen zsírsavakat! Olívaolajat vagy napraforgóolajat vagy sáfrányos szeklice olajat vagy búzacsíraolajat. Törekedjünk a ritka és értékes zsírsavak fogyasztására Ezekhez tartoznak az Omega 3-zsírsavak, amelyek főleg az északi tengerben élő halakban találhatók. Az Omega 3-zsírsavak csökkentik a vérnyomást, a véralvadási hajlamot, a szívinfarktus és az agyvérzés rizikóját! Ezen kívül gyulladás gátló hatásúak. Sajnos nagyon kevés élelmiszer tartalmazza ezeket!  





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 23
Tegnapi: 2
Heti: 26
Havi: 137
Össz.: 116 370

Látogatottság növelés
Oldal: Zsírsavak.
Diéta vagy fogyókúra? A jó diéta alkalmazása fontos a fogyókúra sikeréhez! - © 2008 - 2024 - jo-dieta-sikeres-fogyas.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »