Diéta vagy fogyókúra? A jó diéta alkalmazása fontos a fogyókúra sikeréhez!

"Ép testben, ép lélek!" A karcsú test titka a jó alakformálás.Ha személyre szabott diéta alkalmazását követem,mert fogyókúrázok, kitartónak,célratörőnek kell lennem.Ami még elengedhetetlen, hogy a fogyókúra sikeres legyen, az a lelkem!

Vitaminok-ásványianyagok:

A vitaminok az élelmiszerekben található természetes anyagok. Azok a kiegészítők, amelyeket Ön kapszulák, tabletták, porok vagy folyadék alakjában szednek be, ugyancsak az élelmiszerekből származnak. Sok vitamint szintetizálni lehet, de a legtöbb vitamint alapvető természetes anyagokból vonják ki. Természetesnek a kémiailag nem módosított, természetes alapanyagokból származó vitaminok nevezhetők. A természetazonos nem jelent mást, mint hogy a szintetikus úton előállított vitamin kémiai szerkezete megegyezik a természetes vitaminéval. A természetes alapanyagokból nyert vitamint vegyi anyagokkal vonják ki az egyes élelmiszerekből. (Ha még több információt szeretne a vitaminokról, iratkozzon fel ingyenes tanfolyamunkra. A cikk alján található a hivatkozás, ahol jelentkezhet tanfolyamunkra.)

Az A-vitamint rendszerint halmáj olajból származik. A B-vitamin komplexet élesztőből vagy májból nyerik. A C-vitamin leginkább csipkebogyóból vonható ki. Az E-vitamint szójababból, búzacsírából vagy kukoricából állítják elő.

A szintetikus vitaminok kielégítő eredményeket adnak, a természetes vitaminok minden szinten kedvezőbb hatásúak. Mindkettő kémiai elemzése azonos lehet, a természetes vitaminokban több rejlik, mert a természet anyagai gazdagabbak. A szintetikus C-vitamin csak aszkorbinsav és semmi más. A csipkebogyóból származó C-vitamin készítmény az egész C-vitamin komplexet, a bioflavonoidokat is tartalmazza, amik a C-vitamint hatásosabbá teszik. A természetes E-vitamin, amely nemcsak alfa-, hanem valamennyi tokoferolt magába foglalja, hatékonyabb, mint a szintetikus. 
A szintetikusan előállított vegyület az arra kémiailag fogékony emberben reakciót válthat ki. A természetes eredetű ugyanazon vegyületet jól tűri. Ezzel szemben a pollenekre érzékeny személyeknél a természetes C-vitamin nem kívánt reakciót idézhet elő feltehetően a készítmény pollenszennyezettsége következtében. A természetes készítmények kevesebb gyomor-és bélpanaszt idéznek elő és sokkal kevesebb toxikus reakciót okoznak, ha a javasoltnál nagyobb adagolásban szedik őket.

A-vitamin

Zsírban oldódó vitamin. Raktározható a szervezetben és nem kell naponta gondoskodni a felvételéről. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a látáshoz, a növekedéshez és a bőr működéséhez. Szerepet játszik bizonyos rákfajták, szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Akinek hirtelen nehézzé válik a szürkületben vagy a félhomályban való tájékozódás, gyanakodhat A-vitamin hiányra. A szürkületi vakság a súlyos A-vitamin hiány első jeleinek egyike. A-vitamin hiányra utal, ha a bőr száraz, pikkelyes, hámlani kezd, kicserepesedik és szarusodni kezd, a haj fénytelenné válik és töredezik, csakúgy, mint a körmök. Súlyos A-vitamin hiány esetén a szürkületi vakság teljes vakságba megy át. Az átlagos vegyes táplálkozással fedezhetjük napi A-vitamin szükségletünket. Vannak olyanok, akiknek A-vitamin szükséglete az átlagosnál magasabb.

Számukra szükséges az általános beviteli érték növelése:
 - A terhes nőknek az átlagosnál 30, a szoptató anyáknak 100 % -kal több A-vitaminra van szükségük. 
 - Az idős embereknél sokszor az egyoldalú táplálkozás miatt fordul elő A-vitamin hiány.
 - A gyakran diétázó, fogyókúrázó fiatal nők, olyan alultáplált állapotba kerülhetnek, aminek következtében A-vitamin tartalékaik kimerülhetnek.
 - A zsíremésztés és felszívódás zavarai, az inzulinfüggő diabétesz, a hasnyálmirigy betegségek és az alkoholizmus is kiválthat A-vitamin hiányt, ami készítményekkel való kezelést igényel.

Kétféle alakban fordul elő. Az egyik az A-elővitamin, a retinol, ami csak az állati eredetű élelmiszerekben található. A máj mellett leginkább a vaj, a magasabb zsírtaltalmú sajtok, a tej, a szárnyasok, zsírosabb húsú halak, a tonhal, a hering és az angolna tartalmaznak sok A-vitamint. A másik az A-provitamin, amit karotinként ismernek, növényi eredetű élelmiszerekben fordulnak elő. A legfontosabb A-provitamin a bétakarotin, sárgarépa. 
A sárga és zöld színű zöldségfélék közül a brokkoli, az endívia, a cikória, a spenót, a galambbegysaláta fontos karotinforrások. 
A gyümölcsök és bogyós termések közül a sárgabarack, a bodza és a csipkebogyó. 
Minél jobban felaprítjuk a zöldségféléket annál több karotint tud felvenni belőle a szervezetünk. A karotintartalmú zöldségfélék elkészítéséhez mindig használjunk zsiradékot (vajat), a salátákhoz olajat. A zsiradék javítja a karotin biológiai hasznosulását.


B1-vitamin (tiamin)

Vízben oldódó vitamin. Az idegrendszer a B1-vitamin egyik legfontosabb célterülete. A tiamin nélkül szervezetünk nem lenne képes a szénhidrátok a cukor vagy a keményítő lebontására, ez pedig végzetes következményekkel járna. Szervezetünk az összes szénhidrátot glükózzá alakítja, ez sejtjeink alapvető energiaforrása. Agyunk energiaellátását a glükóz biztosítja. Javítja a szellemi tevékenységet. Fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését. Enyhíti a fogműtétek utáni fájdalmakat. Elősegíti az övsömör kezelését. A betegség, stressz és műtét alatt nagyobb a szervezet szüksége.

A hiánya is először az idegrendszer működésének zavarában mutatkozik meg. Ennek első tünetei a fáradékonyság és a koncentrációképesség gyengülése. Az első tünetek enyhébb keringési zavarra emlékeztetnek: bizsergés a karban és a lábban, a lábfej rendszeresen zsibbad. A láb izomzata egyre gyengébb lesz, végül bénulásra emlékeztető tünetek is jelentkezhetnek. Az ízületek megmerevednek, súlyos ideggyulladások, pszichés zavarok, görcsök lépnek fel, míg végül a keringés összeomlása nyomán beáll a halál.

A hiány két tünetcsoportban nyilvánul meg:

- A szív és a keringési rendszer működészavarai, szívtájéki szorító érzés és fájdalmak, szapora szívverés.
- Az idegrendszer működészavarai és pszichés változások, fáradékonyság, gyenge koncentrációhiány, romló megfigyelőképesség, ingerlékenység, depresszió és szorongás.

Aki dohányzik, iszik, vagy sok cukrot fogyaszt több B1-vitaminra van szüksége. A terhes, szoptató, vagy fogamzásgátló tablettát szedő nők B1-vitamin szükséglete nagyobb. Minden stresszállapotban, betegség, szorongás, trauma, műtét után a B-vitamin komplex felvételét növelni kell. Minden felesleges kiürül a vizelettel, a szövetekben vagy szervekben egyáltalán nem tárolódik. 
A B1-vitamin csaknem minden élelmiszerben előfordul, de sok élelmiszer csak nyomokban tartalmazza. A legfontosabb vitaminforrások a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a sertéshús, a csirkemell, a burgonya, a legtöbb zöldféle, zöldborsó, korpa, tej, szárított élesztő, hántolatlan rizs. A főzés, sütés melege könnyen tönkreteszi a B1-vitamint. A B1-vitamin ellenségei a koffein, az alkohol, a tartósítási eljárások, a levegő, a víz, az ösztrogének.

B2-vitamin (riboflavin)

Vízben oldódó vitamin. A szervezetben B2-vitamin nélkül semmi sem működik. Ez a vitamin a tiaminhoz hasonlóan, szervezetünk energia-felszabadító folyamataira hat. Minden sejtünk légzési láncában zajló folyamat életfontosságú eleme a B2-vitamin. Fontos a vörösvérsejtek képzésében és lebontásában. Segít a máj méregtelenítő működésében. Elengedhetetlen az embriók növekedéséhez és fejlődéséhez. A B2-vitamin a szem anyagcsere folyamataihoz is szükséges. Feltehetően fényvédő képességgel is rendelkezik, így a szürkületi látáshoz nélkülözhetetlen. Az idegrendszerben az idegsejtnyúlványok védőburkának, a mielinhüvelynek az épségét biztosítja. A B2-vitamintól egészséges a bőr, a köröm és a haj. Egyéb anyagokkal együtt közreműködik a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében. 

Súlyos B2-vitamin hiány rendkívül ritkán fordul elő. A riboflavinhiány első tünetei pszichikai jellegűek. Ilyen a fáradékonyság és a koncentrációképesség csökkenése. Ehhez csatlakozhat a szájzug berepedése, a bőr pikkelyesen hámlani kezd és vörös foltok jelennek meg rajta. A krónikus alkoholfogyasztás, az erős dohányzás, a fogamzásgátló tabletták szedése, emésztési zavarok és a vegetarianizmus is előidézhetnek B2-vitamin hiányt. 
A B2-vitamin több élelmiszerben is megtalálható. Különösen gazdag forrása a tej, a sajt, a hús, a tojás és a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, máj, vese, hal, tojás, leveles zöldfőzelékek. Napi fél liter tej már fedezi a szükségletet. Az élesztő a B2-vitaminban leggazdagabb élelmiszer. Arra vigyázzunk, hogy ne fogyasszuk rendszeresen, mert köszvényt okozhat. Ha szervezetünk B2-vitamin szintje meghaladná a szükséges mértéket a vese kiválasztja a felesleget. B6-vitamin (piridoxin)

Vízben oldódó vitamin. A B6-vitamin tevékenységi területe a fehérje- és az aminosav anyagcsere több, mint hatvan enzimrendszerében működik közre, koenzimként. Feladatuk a testanyag felépítése és megtartása, megújítása. A B6-vitamin a test fehérjeforgalmát szabályozza. Az emésztés után 8 órán belül kiürül, és táplálékkal vagy vitaminkészítménnyel kell pótolni.
Hiánya az egész szervezetre kihat. A hiánytünetek a legkülönbözőbb szerveken megmutatkozhatnak. Főként az agy és az idegrendszer reagál érzékenyen a piridoxinhiányra. A rendszertelen időközökben támadó görcsrohamok, az étvágytalanság, a hasmenés és hányás a B6-vitamin hiány jellegzetes tünetei. A piridoxinhiány anémiát (vérszegénység) is kiválthat. B6-vitamint szinte minden élelmiszer tartalmaz. Nagyon magas a hús és belsőségek, makréla és szardínia piridoxin tartalma. Sok gyümölcs és zöldség is fontos B6-vitamin forrás. Ilyen a burgonya, a cukorborsó, a sárgarépa, a káposzta, és a bab. A gyümölcsök közül főként a banán. Sok piridoxint tartalmaz a kenyér és a többi gabonából készült élelmiszer. A tej és tejtermékek viszonylag szegények ebben a vitaminban.

B6-vitamin szükségletünk nem állandó, értéke a táplálékkal felvett fehérje mennyiségétől függ. A fogamzásgátló tabletta folyamatos szedése megzavarja a piridoxin háztartást és megnöveli szervezetünk B6-vitamin igényét. Az alkoholfogyasztás és az erős dohányzás jelentősen megnöveli a B6-vitamin szükségletünket. A B6-vitamint számtalan idegrendszeri megbetegedés kezelésében alkalmazzák. Ez a vitamin B1-vitaminnal, B2-vitaminnal, pantoténsavval, C-vitaminnal és magnéziummal együtt szedve fejti ki a legkedvezőbb hatástB12-vitamin (kobalamin)

Vízben oldódó vitamin. A sápadt, vérszegény emberek gyakran B12-vitamin hiányban szenvednek. A kobalamin nélkül bizonyos, a szénhidrát-, a zsír- és fehérje anyagcsere alapvető reakciói nem mennének végbe. Ezek a reakciók számtalan életfolyamathoz nélkülözhetetlenek. B12-vitaminra van szükségünk ahhoz, hogy a csontvelőben a vörösvérsejtek egész életünk folyamán képződjenek. E vitamin nélkül zavart szenvedne a növekedés. A B12-vitamin az idegszövet képzésében is részt vesz.

A B12-vitamin hiányának külső jele a sápadt bőrszín, a fáradékonyság és levertség, gyulladt nyelv, bizsergő végtagok, végső esetben bénulásos tünetek. A B12-vitamin szükségletének biztosítása baktériumoktól függ, csak ezek tudnak kobalamin vegyületeket létrehozni. A B12-vitamin felszívódás zavarai vagy a hiányos táplálkozás hatására kialakuló hiányállapot tünetei csak évekkel később jelentkeznek. 
A legjobb B12-vitamin források az állati eredetű élelmiszerek a máj, a vese és a velő, a tej és tejtermékek, a hús, a hal, a tojás, a sör, a káposzta. A főzés során az élelmiszerekben található B12-vitamin nagy része tönkremegy. A túladagolt C-vitamin megsemmisítheti a kobalamint. 
A fogamzásgátló tabletta csökkenti a vér B12-vitamin szintjét. A kiegyensúlyozott étrend B12-vitamin tartalma jóval meghaladja szervezetünk igényét. Már napi negyed liter tej vagy 3 tojás elegendő a hiánytünetek tartós megelőzésére.


C-vitamin(aszkorbinsav)

Vízben oldódó vitamin. A C-vitamin szervezetünk oxigén- és hidrogén transzportőre. Képes megkötni és hatástalanítani az agresszív, oxigéntartalmú szabad gyököket. E tulajdonsága teszi alkalmassá az aszkorbinsavat a rák, az érelmeszesedés és a szívinfarktus megelőzésére. Elősegíti a vas felszívódását és biológiai hasznosítását. Stimulálja szervezetünkben a fehérvérsejtek működését, serkenti a védelmi reakciókat és segíti az antitestek képződését.

Fontos szerepet játszik a stressz hatásainak leküzdésében. Tartós stressz hatására a szervezet C-vitamin készlete gyorsan felhasználódik. Támogatja a májban zajló méregtelenítési folyamatokat, például gyógyszerek fogyasztása után. Meggátolja, hogy a gyomorban rákkeltő nitrózaminok képződjenek élelmiszerek nitráttatalmából. A C-vitamin hatása a sebek gyógyulásában a legszembetűnőbb. 
A C-vitamin jellegzetes hiánybetegsége látszólag ártalmatlan tünetekkel kezdődik, fáradékonyság, ingerlékenység, aluszékonyság, ízületi és végtagfájdalmak, fizikai teljesítőképesség csökkenése. A betegség előrehaladtával csont- és ízületi elváltozások jelentkeznek, a gyógyulófélben lévő sebek újból felszakadnak, fogak kihullnak, fokozódik a fertőzésekre való hajlam. 
A C-vitamint szervezetünk csak kis mennyiségben képes tárolni, folyamatos pótlására van szükség. A felesleg a vesében kiválasztódik és a vizelettel kiürül. A legfontosabb C-vitamin források a friss zöldségfélék, gyümölcsök és a belőlük préselt levek. Főleg a déli gyümölcsök és bogyós termések. Az első helyen a feketeribiszke vezeti. Fontos C-vitamin forrás még a kivi, az eper, a málna, a ribiszke, mangó és a papaja. A zöldségfélék közül a paprika, a brokkoli, a kelbimbó és a karfiol a leggazdagabbak. A burgonya, a póréhagyma és a paradicsom is a C-vitamin források közé sorolható.


D-vitamin

Zsírban oldódó vitamin. Nem is valódi vitamin, a többi vitamintól eltérően szervezetünk képes az előállítására. Ehhez napfényre van szükségünk. Már heti két napfürdő elegendő ahhoz, hogy szervezetünk kellően ellátott legyen. Szervezetünknek a csontok és a vázrendszer felépítéséhez kétféle ásványi anyagra, kalciumra és foszfátra van szüksége. E két csontképzéshez szükséges ásványi anyag csak elegendő D-vitamin jelenlétében képes a csont növekedését biztosítani. A D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfát belekből való felszívódását, szabályozza a csontokba való beépülésüket.

D-vitamin hiányában felborul a kalcium és a foszfor háztartás egyensúlya, az ásványianyag veszteség miatt zavart szenved a csontépítés. A D-vitamin a sejtosztódást is befolyásolja, ezért fontos szerepet játszhat a rák kialakulásának megakadályozásában. A pikkelysömör tünetei is mérsékelhetők D-vitamin krémes vagy tablettás kezeléssel. Magyarországon D-vitamin csak orvosi receptre kapható. 
A D-vitamin említésre méltó koncentrációban csak kevés élelmiszerben fordul elő. Ilyenek a tengeri halak, a lazac,az angolna, a hering, tonhal, lepényhal, baromfi, gombák, a tojássárgája és a vaj. 
A felnőttkori D-vitamin hiány csontlágyulást okoz. A fogamzásgátló tablettát szedő nők fokozzák D-vitamin felvételüket.


E-vitamin:

Zsírban oldódó vitamin. Zsírban oldódó vegyület, amely a májban, a zsírszövetekben, az izmokban, a herékben, a méhben, a vérben, a mellékvesékben és az agyalapi mirigyben raktározódik. A szervezetbe bekerülő E-vitamin 60-70%-a kiürül a széklettel, aránylag rövid ideig maradnak meg a szervezetben. Aki E-vitamint szed hosszabb ideig megőrzi fiatalságát, mert késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.

Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyezés károsító hatásai ellen. Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal növeli állóképességét. Vizelethajtó hatása van, így csökkentheti a vérnyomást. A szabad gyökökkel szembeni védelem, az antioxidáns hatás az E-vitamin legfontosabb funkciója. Védelmet biztosít a sejtfalnak, a sejtmembránoknak és a hormonoknak. Az E-vitamin hatástalanítja a környezeti mérgekből származó, a dohányzással a szervezetbe juttatott és a szervezet működési folyamatai során termelt oxigéngyököket, amelyek a sejtöregedés és a rák előidézői. A vér alacsony E-vitamin szintje fokozza a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát. Az E-vitaminnak bőrvédő hatást is tulajdonítanak. Az E-vitamin biztosítja a vér folyékonyságát, szabályozza alvadási képességét, fokozza a beszűkült erek tágasságát. Védi a májat, a tüdőt és bőrt a különféle gyulladásokkal szemben.

E- vitamin hiányának tünetei csak nagyon nehezen azonosíthatók. Nem vált ki jellegzetes hiánybetegséget, mint a többi vitaminé. A szívinfarktus vagy a rákos megbetegedések kísérő tüneteként rendszeresen alacsony E-vitamin szintet állapítanak meg. Az E-vitamin hiánya meddőséget is okozhat.Az E-vitamin hiányának megnyilvánulási formája lehet az izomgyengeség, a zavart reflexműködés, a látászavar, arcizomgörcs, koncentráció zavarokat és fáradékonyságot is kiválthat. 

A növényi zsírok és olajok, mint a margarin, az olíva-, napraforgó- és szójaolaj, búzacsíra, szójabab valóságos E-vitamin bombák. A diófélék, a gabonacsírák, különböző zöldségfélék, mint a paraj, a zeller, kelbimbó, brokkoli, az édeskömény, tojás, dúsított liszt, korpás búza szintén gazdagok E- vitaminban. 
Ha rendszeresen klórozott ivóvizet fogyaszt több E-vitaminra van szüksége. A terhes és szoptató nők, és akik fogamzásgátló tablettát szednek vagy hormonkezelésben részesülnek szintén több E-vitamint igényelnek.


(H-vitamin) Biotin:

A biotin szerepe a glükóz előállításához szükséges szén-dioxid szállítása. Anyagcserénk több reakciója során szén-dioxidot épít be és szabadít fel, ebben működik közre a biotin, hogy a megfelelő helyre szállítja a szén-dioxidot. A biotin számtalan anyag lebontásához nélkülözhetetlen. Fontos a biotin a vér, az idegek, a bőr és a haj növekedéséhez és megújulásához. Nélkülözhetetlen a normális zsír- és fehérje anyagcseréjéhez. Enyhíti az izomfájdalmakat. Megakadályozza, hogy a haj megőszüljön. Az aszkorbinsav szintéziséhez biotinra van szükség. A nyers tojás megakadályozza a felszívódását a belekből. 
A biotin hiányakor a bőr károsodik elsőként. 3-4 hét után bőrünk erősen pikkelyesedni, hámlani kezd. 
A legmagasabb biotin tartalma a májnak és az élesztőnek van. Az ember bélflórája is termel biotint.


K-vitamin:

Zsírban oldódó vitamin. K-vitamin nélkül nincs véralvadás. Elősegíti a véralvadást. Segít megelőzni a belső vérzéseket. Mérsékli a túlzott menstruációs vérveszteséget. 
A magzat K-vitamin ellátottsága rendkívül kedvezőtlen. Az újszülöttek bélrendszere még steril, hiányoznak belőle a K-vitamin képző baktériumok. Az anyatej K-vitaminban szegény, ezért a kizárólag anyatejjel táplált újszülötteket életük első néhány napján különösen veszélyezteti a vérzékenység. Felnőttek esetében a K-vitamin hiány kialakulása élelmiszereink magas C-vitamin tartalma miatt szinte teljesen kizárható. Az orrvérzés, a nemi szervek tájékán fellépő vérzések, lassú, elégtelen sebgyógyulás a K-vitamin hiány külső tünetei. 

Belső tünetek a gyomorban, a bélben, a nyálkahártyában, a tüdőben, a májban, az agyban és a szem kötőhártyájában fellépő spontán vérzések. A nagyfokú hasmenés a K-vitamin hiány tünete lehet. Ha gyakran vérzik az orra, növelje K-vitamin bevitelét természetes forrásokból. A joghurt a leghatásosabb a K-vitamin hiány ellen. A K-vitamin ellenségei a röntgensugarak, az ételek lefagyasztása, az acetil-szalicilsav, a levegőszennyezések, az ásványolaj. 
Legfőbb természetes forrásai a joghurt, lucerna, tojássárgája, pórsáfrány, szójaolaj, halmájolajok, tengeri hínár, leveles zöldfőzelékek. Sok állati eredetű élelmiszerben, például húsban, a tejben, a sajtban és a vajban. Az ember vastagbelében élő bélflóra baktériumai is hatékony K-vitamin termelők.

Niacin:

A niacin két vitaminhatású anyagból tevődik össze a nikotinsavamidból és a nikotinsavból, melyek az anyagcsere folyamatok során átalakulnak egymásba. A szervezet a triptofán nevű aminosavból maga is elő tudja állítani. Hozzásegít, hogy az emésztőrendszerünk egészséges legyen, enyhíti az emésztőrendszer zavarait. Segít megakadályozni a migrénes fejfájást, illetve mérsékeli. Fokozza a vérkeringést és csökkenti a magas vérnyomást. Enyhít némely hasmenéses rohamot. Növeli a szervezet energiáját a táplálék megfelelő hasznosítása révén.

Nálunk a niacin hiányt kizárólag súlyos alkoholizmus vagy súlyos emésztési rendellenességek válthatják ki, melyek következtében a niacin felszívódása lehetetlenné válik. Ha problémája van a koleszterinszintjével, növelje a niacin felvételt. A napfényre különösen érzékeny bőr gyakran korai jele a niacin hiánynak. 
A niacin a legtöbb növényi és állati eredetű élelmiszerben fellelhető, csak igen csekély mennyiségben. Kiváló niacin forrás a máj, az élesztő, a szív, a vese, a hús, a hal, a tojás, az avokádó, a datolya, a füge, a szilva, a teljesbúza készítmények.


Folsav:

A folsav nélkülözhetetlen a sejtnövekedéshez és a vérképzéshez. Ahol a szervezetben sejtosztódás zajlik folsavra van szükség. Elősegítik a fehérjék anyagcseréjét. Nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez. A csontvelőben, a vörösvérsejtek képződésének színhelyén életünk végéig zajlik a sejtképződés. Ehhez mindvégig megfelelő mennyiségű folsavra van szükség. A folsavhiány tünetei először a vérsejtképzés terén jelentkeznek. A súlyos folsavhiány mindkét nemben terméketlenséget okozhat. Meddőség estén érdemes először folsavhiány lehetőségére gondolni, ajánlatos a vér folsavszintjét ellenőrizni. A folsavhiány különösen a következő csoportokat veszélyezteti: a terhes nők, a szoptató anyák, a gyermekek, az alkoholbetegek.

Sok leveles salátának és zöldségfélének különösen magas a folsav tartalma. Például a paraj, az endívia, a kelkáposzta, fejes saláta, cékla, karfiol, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek. Magas folsav tartalmú még a máj és a vese. Ha a salátaféléket túl sokáig mossuk, a zöldségeket sokáig főzzük, húst vagy a májat nagyon átsütjük jelentős folsav veszteséggel kell számolnunk.

Pantoténsav:

Elősegíti a sejtek felépítését, a normális növekedést és a központi idegrendszer kifejlődését. Életfontosságú a mellékvesék normális működéséhez. Nélkülözhetetlen a zsírok és a szénhidrátok energiává történő átalakításához. Elésegíti a sebgyógyulást. Az ellenanyagok termelődése révén segít a fertőzést leküzdeni. Közreműködik a műtét utáni sokk kivédésében. Véd a fáradtság ellen. Csökkenti sok antibiotikum nem kívánt és toxikus hatásait. A vitamin nagy adagjai gyorsítják a műtéti sebek gyógyulását, gátolják a durva hegesedést és a vastag var képződését. 
A pantoténsavat pszichés zavarok, a cukorbetegségnél kialakult idegrendszeri panaszok, hasi műtétek után fellépő bélenyheség kezelésében is alkalmazzák. 
A pantoténsav szinte az összes élelmiszerben előfordul. Leggazdagabb forrásai a belsőségek, a hús, a máj, a vese, a szív, a zöldfőzelékek, a dió, a csirke, a korpa, a gabonafélék.

Ásványi anyagok:

Kalcium:

A szervezetben több a kalcium, mint bármilyen más ásványi anyag. A kalcium és a foszfor együttesen felelős az egészséges csontokért és fogakért. A kalcium és magnézium a normális szívműködésért és vérkeringésért is felelős. Az emberi test kalciumtartalmának főtömege a csontokban és a fogakban található. A felnőtt ember csontjai kalciumtartalmának 20%-a évente felszívódik és újrapótlódik. A kalcium felszívódásához a szervezetnek elegendő mennyiségű D-vitaminra van szüksége. A kalcium gondoskodik arról, hogy szabályos legyen a szívverés. Enyhíti az álmatlanságot. Közreműködik a vas felszívódásában. Segíti az idegrendszer működését.
A kalcium hiánynak törékeny csontok a következményei. Legfőbb természeti forrásai a tej és tejtermékek, sajtfélék, szójabab, szardínia, lazac, dió, napraforgómag, szárazbab, zöldfőzelékek.
A nagy mennyiségű zsír és oxálsav meggátolja a kalcium felszívódását.
A kalcium az A-, C- és D-vitaminnal, vassal, magnéziummal és foszforral együtt adva hat a legjobban.

Klór:

A szervezetben kloridion alakjában fordul elő. A vér sav-bázis egyensúlyát szabályozza. Nátrium és káliumsó alakjában hat. A máj működését elősegítve közreműködik abban, hogy a szervezet a salakanyagoktól megszabaduljon. A napi átlagos szintű só felvétel mellett elég kloridhoz jut a szervezet. Segíti az emésztést, megőrzi a ruganyosságot.
Hiánya estén hajhullás és a fogak elvesztése következhet be.
Természeti forrásai az asztali só, tengeri moszat és az olajbogyó.
Klórozott víz fogyasztásával esetén a táplálékkal kevesebb E-vitamin jut a szervezetbe. Aki rendszeresen klórozott vizet iszik, jól teszi, ha eszik joghurtot. Ez a legjobb módja annak, hogy a klór által elpusztított bélbaktériumokat pótolja.

Króm:

Az inzulinnal együtt közreműködik a szénhidrát anyagcserében. Segít a fehérjéket oda eljuttatni, ahol szükség van rájuk. Elősegíti a növekedést. Megakadályozza, illetve csökkenti a magas vérnyomást. Esetleg elhárítja a cukorbajt.
Természetes forrásai a hús, a kagyló,a csirke, a kukoricaolaj, a rák, a sörélesztő.

Kobalt:

A B12-vitamin molekula alkotórésze. Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez. Megvéd az anémia ellen. Hiánya vérszegénységet okozhat. Csak nagyon kis mennyiségre van szükség az étrendben.
Természetes forrásai a hús, a vese, a máj, a tej, az osztriga, a kagyló, a rák.

Réz:

Szükség van rá, hogy a szervezetben a vas a hemoglobinba beépüljön. Az emésztését követő 15 percen belül a véráramba kerülhet. Nélkülözhetetlen a C-vitamin felhasználásához. Hiánya esetén vérszegénység alakulhat ki.
Természetes forrásai a szárazbab és borsó, a teljes búza, a szilva, a borjú- és marhamáj, a csiga és a legtöbb tengeri hal, rák.
Rendszerint megtalálható a multivitaminos és ásványkeverék készítményekben. Aki elegendő egészgabona termékeket és friss zöld levelű főzelékfélét, májat eszik, annak ne legyen gondja a rézfelvétellel.

Jód:

A jód a pajzsmirigy működését befolyásolja. A jódnak az elégtelen bevitele lassítja a szellemi tevékenységet, testsúlygyarapodáshoz vezet, és energiaszegényé teszi a szervezetet. Több energiát biztosít. Javítja a szellemi frissességet. Elősegíti, hogy az ember haja, körme, bőre és foga egészséges legyen.
Természetes forrásai a tengeri moszatok, a hagyma, valamennyi tengeri hal és rák, jódban gazdag talajon nőtt főzelékfélék.

Vas:

Nélkülözhetetlen az élethez, szükséges a hemoglobin képzéséhez, a mioglobin (az izmok vörös festékanyaga) és bizonyos enzimek keletkezéséhez. Elősegíti a növekedést, elejét veszi a fáradtságnak. Fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Megakadályozza és meggyógyítja a vashiányos anémiát. A szervezet által felvett vas teljes mennyiségének csak 8%-a szívódik fel és jut ténylegesen a véráramba. Ahhoz, hogy a vas hasznosulni tudjon a szervezetben rézre, kobaltra, mangánra és C-vitaminra van szüksége. A vas szükséges a B-vitaminok megfelelő anyagcseréjéhez.
Természetes forrásai a sertés-, marhamáj, szív és vese, liszt, nyers kagyló, szárított őszibarack, vörös húsok, tojássárgája, dió, bab, spárga, melasz, zabpehely.

Magnézium:

Nélkülözhetetlen az idegek és az izmok hatásos működéséhez. Mint stressz ellenes ion ismert. Az alkoholisták többnyire magnézium hiányban is szenvednek. Segít a depressziót leküzdeni. Hozzásegít, hogy a szív és a keringési rendszer egészségesen működjék, és védelmet nyújt a szívroham ellen. A fogakat egészségesebb állapotban tartja. Segít megakadályozni a kalcium lerakódását, kalciumot tartalmazó vese és epekövek keletkezését. Elmulasztja a gyomorrontást. A magnézium A-vitaminnal, kalciummal és foszforral együtt hat a legjobban. Azoknak a nőknek, akik fogamzásgátló tablettát szednek tanácsos nagy mennyiségű magnéziumot is szedni. Az emberi test kb. 21 mg. Magnéziumot tartalmaz.
Természetes forrásai a füge, a citrom, a grépfrút, a sárga kukorica, a mandula, a dió, a magvak, az alma, a sötétzöld főzelékfélék.

Mangán:

A csont normális szerkezetéhez szükséges. Fontos szerepet játszik a tiroxin, a pajzsmirigyhormon képződésében. Szükséges a táplálékok megfelelő emésztéséhez és hasznosításához. Fontos a központi idegrendszer kifogástalan működéséhez. Hamar elmulasztja a fáradtságot. Akit visszatérő szédülések gyötörnek, kíséreljenek meg több mangánt adni étrendjükhöz. A szórakozott, figyelmetlen vagy emlékezési zavarokkal küszködő emberek gondoskodjanak arról, hogy elég mangánhoz jussanak.
Természetes forrásai a dió, a zöld levelű főzelékfélék, a borsó, a répa, a tojássárgája, a szemes gabona.

Foszfor:

A szervezetben nem elemi állapotban, hanem vegyületei alakjában minden sejtben előfordul. A D-vitamin és a kalcium nélkülözhetetlen a foszfor megfelelő hatásaihoz. Minden biokémiai folyamatban szerepet játszik. Szükséges a csontok és a fogak normális szerkezetéhez. A niacin nem szívódik fel foszfor nélkül. Fontos a szívműködés szabályozásához. Nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vese normálisan működjön. Energiát szolgáltat a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréje révén. Csökkenti az ízületi gyulladásos fájdalmakat. Egészségesen tartja a fogínyt és a fogakat.
Természetes forrásai a hal, a szárnyas, a hús, teljes gabonaszemek, a tojás, a dió, magvak.

Nátrium:

A szervezetben nátriumion alakjában fordul elő. A sok nátriumiont tartalmazó étrend rendszerint magas vérnyomás kialakulásához vezet. Ha magas a vérnyomása csökkentse sófogyasztását. A megvett élelmiszerek címkéjén keresse a só-, nátrium-klorid vagy NaCl tartalom adatát. A nátrium segít a vér kalcium- és egyéb ásványi anyag szintjét a normális értéken tartani. Segít megakadályozni a hő okozta kimerültséget és a napszúrást. Biztosítja, hogy az idegek és az izmok megfelelően működjenek.
Természetes forrásai az asztali só, a rák, a sárgarépa, az articsóka, az agyvelő, a vese, a szalonna.

Kén:

Nélkülözhetetlen az egészséges haj, bőr és körmök számára. Segít az agy normális működéséhez szükséges oxigénegyensúly fenntartásában. Közreműködik a máj epeelválasztásában. Közreműködik a baktériumfertőzések leküzdésében.
Természetes forrásai a sovány marhahús, a szárazbab, a hal, a tojás, a káposzta.

Cink:

Ellenőrzi és irányítja az anyagcsere folyamatokat, az enzimrendszerek működését, fenntartja és biztosítja a sejtek épségét. Nélkülözhetetlen a fehérjék szintéziséhez. Fontos a vér stabilitásához és a sav-bázis egyensúly fenntartásához. Szükséges a DNS szintéziséhez. Meggyorsítja a belső és külső sebek gyógyulását. Segíthet a meddőség gyógyításában. Segít a prosztatapanaszok elhárításában. Fokozza a növekedést és a szellemi frissességet. Hozzájárul a mentális zavarok kezeléséhez.
Nagyobb cinkbevitelre van szüksége annak, aki nagy adagban szed B6-vitamint. Ez vonatkozik az alkoholistákra és a cukorbetegekre. Ha cinkkel egészítjük ki az étrendünket több A-vitaminra van szükségünk. A cink az A-vitaminnal, kalciummal és foszforral együtt hat a legjobban.
Természetes forrásai a marhafartő, a bárányborda, a sertésbélszín, a búzacsíra, a sörélesztő, a tökmag, a tojás, a sovány tej, a mustár.






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 7
Heti: 38
Havi: 223
Össz.: 114 763

Látogatottság növelés
Oldal: Vitaminok,ásványianyagok.
Diéta vagy fogyókúra? A jó diéta alkalmazása fontos a fogyókúra sikeréhez! - © 2008 - 2024 - jo-dieta-sikeres-fogyas.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »